Vorbim tot mai des despre depresie dar continuăm să vehiculăm niște mituri ce nu descriu realitatea. Așasar, iată ce mi-aș dori eu, ca psiholog, să știi despre depresie:
Depresia este o afecțiune medicală reală
Nu este o slăbiciune sau o caracteristică a unui caracter slab.
Nu e neapărat să te simți trist tot timpul zilei
Tristețea nu este singurul indicator al depresiei ci trebuie să luăm în calcul mai multe simptome (pierderea interesului sau a capacității de concentrare, tulburări ale somnului sau apetitului etc.)
Nu poți trece pur și simplu peste depresie
Asta chiar dacă prietenii și familia susțin de multe ori că este doar o perioadă proastă și că vei trece peste.
Medicația nu este suficientă
Chiar dacă rezultatele medicației sunt vizibile într-un timp scurt, ele tratează doar simptomele, nu și cauza. Pentru a elimina definitiv depresia e nevoie și de psihoterapie.
Depresia poate fi mascată
Mulți oameni reușesc să-și mascheze foarte bine depresia atunci când sunt în preajma altora. Simptomele se pot manifesta, în cazul lor, doar atunci când indivizii sunt în intimitate.
Și copiii pot suferi de depresie
Dar este important de știut că în cazul lor depresia se poate manifesta diferit și că este foarte ușor să fie confundată cu alte afecțiuni precum deficitul de atenție sau anxietatea.
Nu trebuie să iei medicație toată viața
Stigmatul unui afecțiuni psihice și ideea conform căreia medicația prescrisă de psihiatru dă dependență pe viață împiedică mulți oameni să vadă în mod corect rolul și scopul medicației.
Doliul(pierderea) nu este sinonim cu depresia
Tristețea ce urmează unei pierderi nu este depresie. Doliul trebuie trăit, nu înăbușit sau medicalizat.
Depresia se manifestă în forme diferite
Câte tipuri de oameni, atâtea tipuri de depresie. Trebuie să înțelegem că depresia apare în circumstanțe diferite și se manifestă diferit în rândul oamenilor.
Depresia poate avea și simptome fizice
Și de cele mai ulte ori, acestea sunt motivele pentru care indivizii se prezintă la medic: probleme cu somnul, dureri de spate, cap, stomac etc.
Se poate moșteni
Istoricul familiei de proveniență în ceea ce privește depresia poate avea o strânsă legătură cu starea psihică a individului. Predispoziția genetică crește șansele dezvoltării unei depresii pe parcursul vieții.
Commentaires