Schemele cognitive dezadaptative

     Așa cum precizam într-o postare anterioară, Terapia centrată pe scheme cognitive își îndreaptă atenția în special asupra acelor scheme cognitive foarmate în prima parte a vieții și care joacă rol dezadaptativ sau de autosabotare. Formarea lor este strâns legată de nevoile emoționale de bază sau mai bine zis de satisfacerea acestor nevoi.

     Cu cât nevoile emoționale de bază sunt mai puțin satisfăcute în copilăria individului, cu atît mai mari sunt șansele ca acesta să dezvolte un set de scheme cognitive dezadaptative pe care să le folosească tot restul vieții. Dintre nevoile emoționale de bază ale indivizilor le menționăm pe cele mai importante: atașamentul securizant față de ceilalți; autonomia, competența și sentimentul identității; libertatea de a exprima nevoi și emoții întemeiate; spontaneitate și joacă; limite realiste și autcontrol.

     În Terapia centrată pe scheme cognitive au fost identificate 18 scheme cognitive, grupate în cinci categorii în funcție de nevoile emoționale nesatisfăcute, categorii denumite domenii ale schemelor, pe care le voi prezenta succint în postările următoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *