15 lucruri uimitoare despre OXITOCINĂ

 

Oxitocina este hormonul care controlează activitatea uterină în timpul travaliului și care ajută la instalarea lactației, dar această neuropeptidă este implicată în mult mai multe procese, dincolo de aceste două funcții ale sale.

Studiile arată că oxitocina menține starea de calm și poate îmbunătăți starea de spirit – scade tensiunea arterială și blochează secreția hormonilor stresului. Poate ajuta în cazul inflamațiilor și stimulează funcțiile metabolice precum digestia și creșterea.

Oxitocina este secretată atât de femei cât și de bărbați și se activează în timpul interacțiunilor sociale. Ea oferă sentimentul de relaxare, încredere în sine și iubire. Michel Odent spune: “Despre orice aspect al iubirii vorbim, oxitocina este implicată.”  Astfel, oxitocina joacă un rol foarte important în adaptarea la rolul de mamă. Oxitocina sintetică insă, folosită pentru inducerea travaliului, nu acționează identic cu cea produsă natural. Ea nu traversează bariera sânge-creier și chiar dacă produce aceleași efecte fizice, ea nu are aceleași implicații psihice/comportamentale și nu joacă niciun rol în atașamentul maternal, spre exemplu.

Iată 15 informații uimitoare despre acest hormon:

# 1.

Oxitocina este secretată în timpul “impulsurilor”. Cu cât sunt mai multe “impulsuri”, cu atât se va secreta mai multă oxitocină. Bebelușul stimulează această secreție datorită reflexului său natural de supt.

# 2.

Un val de oxitocină este eliberat la naștere (datorită activării receptorilor din vagin) iar nivelul oxitocinei din sângele bebelușului este, de asemenea, ridicat.

# 3.

Cel mai ridicat nivel al oxitocinei pe care îl experimentează o femeie este imediat după expulzie, până la eliminarea placentei. Acest moment este indicat să fie valorizat prin plasarea bebelușului pe pieptul mamei, imediat după naștere.

# 4.

Contactul piele pe piele – skin to skin – stimulează secreția de oxitocină, indiferent că e vorba de mamă și bebeluș imediat după naștere, de tatăl care masează bebelușul sau de partenerii care se țin de mână.

#5.

Legat de naștere, anestezia epidurală poate influența negativ secreția de oxitocină prin blocarea căilor prin care aceasta trece. Din moment ce oxitocina crește remarcabil toleranța la durere, e foarte posibil nici să nu aveți nevoie de anestezie.

#6.

Prolactina, hormonul care produce laptele, este dependentă de oxitocină. Nivelele acestor hormoni sunt în strânsă legătură pe toată perioada alăptării.

#7.

Oxitocina ajută mama să interacționeze cu bebelușul său. Nivelul său corelează cu timpul petrecut alături de bebeluș, ambii beneficiind de efectele acestui hormon.

#8.

Când bebelușul apucă sânul, se produce oxitocină – așadar, lăsați-l să vă atingă și nu-l înfășați.

#9.

Secreția de oxitocină poate fi infibată se anumite situații stresante prin activarea stării de luptă sau fugi a organismului. Sprijinul emoțional al celorlalți, calmul și căldura pot ajuta la controlarea și depășirea unor astfel de situații.

#10.

Oxitocina ajută corpul să folosească nutrienții prin digestie și ajută în transferul acestor nutrienți în laptele matern (sau către fetus în timpul sarcinii).

#11.

Are un efect direct asupra dezvoltării creierului, mai ales al neocortexului bebelușului.

#12.

Oxitocina este secretată și în timpul orgasmului, atât la femei cât și la bărbați. Astfel, orgasmul are beneficii majore și e indicat să nu subestimați rolul activității sexuale.

#13.

Secreția deficitară de oxitocină este implicată într-o serie de probleme psihice grave, cum sunt schizofrenia, dependența de substanțe sau suicidul.

#14.

Efectele pozitive ale descărcărilor masive de oxitocină din timpul alăptării se păstreză și după înțărcare, oferind o îmbunătățire a stării generale de sănătate a mamei.

#15.

Dincolo de rolurile sale în reproducere, oxitocina este secretată (chiar dacă în doze mult mai mici) și atunci când interacționăm cu persoane dragi, ne îmbrațișăm sau participăm la activități care ne fac plăcere.

 

Sursa: www.bellybelly.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *